Wat is jouw beste cloudmigratie strategie?

6 min. leestijd
Placeholder for Steep white rocksSteep white rocks

Share

Over de hele wereld zijn organisaties begonnen met het gebruiken van clouddiensten. In toenemende mate worden bedrijven zich namelijk bewust van de meerwaarde die clouddiensten bieden ten opzichte van traditionele infrastructuren. De voordelen van het afnemen van clouddiensten hebben onder andere te maken met schaalbaarheid, kostenefficiëntie, flexibiliteit, hogere prestaties die geleverd worden, cloud security en het managen van privacy.

Daarentegen vereist een cloudmigratie een achterliggende strategie en een zorgvuldig uitgestippeld pad dat past bij de algehele business strategie. Daarnaast moet de strategie ervoor zorgen dat het veel voorkomende valkuilen tijdens cloudmigraties voorkomt.

Cloudmigratie voordelen

Op het eerste zicht lijkt migratie naar de cloud een louter technische beslissing. Dat terwijl het in feite sterk gerelateerd is aan de business. Daarom is het goed om jezelf de vraag te stellen: wat zijn de wensen vanuit de business die aanleiding zijn voor de organisatie om naar de cloud te migreren?

De voordelen van cloudmigratie zijn namelijk veelomvattend. Er zijn daarentegen een aantal specifieke voordelen te noemen die leiden tot goede discussies over een eventuele cloudmigratie:

Lagere operationele kosten. Rekening houdend met lagere onderhoudskosten, kan je door het gebruik van clouddiensten een besparing verwachten van 20 tot 30 procent. Dat zijn percentages in vergelijking met de totale operationele kosten van een vergelijkbare infrastructuur binnen een traditioneel datacenter.

Operationele efficiëntie. Schaalbaarheid en flexibiliteit zijn kernwoorden als het gaat over het afnemen van clouddiensten. Een verhoogde bruikbaarheid en meer efficiënte processen dragen bij aan de afname van de totale operationele kosten.

Kostenefficiënte schaalbaarheid. Het dimensioneren van jouw Virtual Machines (VM's) vertaalt zich vaak, rekening houdend met een verwachte piek in resource gebruik, in een gemiddeld minder resource gebruik van 20 procent. De cloud brengt een revolutie teweeg binnen dit model door een ‘pay-as-you-go’ model toe te passen. Binnen een 'pay-as-you-go' model reken je af op basis van verbruik.

Natuurlijk is het zo dat wanneer je jouw datacenter vernieuwt, of wanneer je de hardware leasing of het licensing contract hernieuwt, dit allemaal valide redenen zijn om jezelf te ontdoen van de legacy infrastructuur. En om vervolgens te starten met het opstellen van een cloudmigratie plan. Ook het moderniseren van jouw applicatie-ontwikkeling platformen en processen zijn argumenten voor het overwegen van migratie naar de cloud.

Vergeet ook niet dat migratie naar de cloud de bedrijfspositie verbetert zodat het bedrijf sneller kan groeien. Met meer flexibiliteit en lagere kosten komt er tijd en budget vrij om te investeren in de belangrijkste strategische projecten.

5 Cloudmigratie strategieën

Er zijn vijf algemene strategieën te definiëren voor het maken van de overstap naar de cloud. Uiteraard moet je rekening houden met jouw eigen specifieke behoeften, de mate van expertise die aanwezig is binnen jouw team en de huidige prioriteiten. Hieronder licht ik kort de vijf algemeen bekende cloudmigratie strategieeën op om te overwegen.

1. Lift-and-shift

De lift-and-shift cloudmigratie strategie is de snelste en meest eenvoudige manier om je fysieke servers en VMs te migreren naar de cloud, zonder de configuratie aan te hoeven passen.

Lift-and-shift zorgt voor een overgang van de serveromgeving naar een IaaS (Infrastructure-as-a-Service) omgeving. Deze IaaS omgeving levert geoptimaliseerd gebruik van resources, een verhoogd IT-beveiligingsniveau en minder kosten op. Je blijft zelf verantwoordelijk voor het OS, de applicaties en data-onderdelen van de server workloads. Echter ligt de verantwoordelijkheid van de hardware en virtualization layer volledig bij de cloud provider, wat direct voordelen biedt.

2. Reprogram

Met herprogrammeren (of 'Reprogram') blijven de voordelen behouden van beheerde hardware en virtualisatie. Tegelijkertijd gebruik je een besturingssysteem dat door de cloud provider beheerd wordt, inclusief aanvullende clouddiensten. Hierdoor dalen de kosten.

Om deze fase te bereiken moet je kleine applicatie codes of configuratiewijzigingen toepassen op de infrastructuur, vanwege de andere manier waarop de software benaderd wordt. Deze aanpak valt onder de PaaS categorie (Platform-as-a-Service).

3. Redesign

Deze strategische aanpak bestaat uit het opnieuw archiveren van de applicaties die naar de cloud migreren. Met een herontwerp wijzigt en/of breidt je de bestaande codebasis uit om deze te optimaliseren voor betere schaalbaarheid.

Er zijn cloud providers die dergelijke diensten rechtstreeks aanbieden met cloud-ready apps, die betrouwbaar en snel op te schalen zijn.

Helaas is deze aanpak meer tijdrovend dan de Reprogram cloudmigratie strategie. Daarentegen levert het meer voordelen op het gebied van verhoogde efficiëntie en betere schaalbaarheid.

4. Readopt

Cloud provider diensten omvatten PaaS native-aanbiedingen, waardoor je de mogelijkheid hebt om een specifieke VM met een specifiek doel te activeren. De verwante afhankelijkheden, software en configuraties staan al volledig voorbereid klaar. Het gevolg is dat het jouw verantwoordelijkheid is om de application layer in te stellen en te beheren. Vanuit de 'Readopt' benadering ontmantel je de structuur van de oude applicatie en bouw je deze opnieuw op in de cloud.

5. Replace

Dit is de meest drastische benadering van de cloudmigratie. Het bestaat uit het verwijderen van een bestaande toepassing, om deze vervolgens te vervangen door Software-as-a-Service.

Alle layers die onder de data en gebruikersrechten liggen, worden door de cloud service provider beheerd en bevinden zich in de cloud. De verantwoordelijkheid van beschikbaarheid, schaalbaarheid en beveiliging liggen bij de cloud service provider, zodat je wijzigingen snel kunt toepassen. SaaS-applicaties staan vaak open voor API-integraties en stellen je in staat om een ecosysteem te creëren om data te exporteren / importeren en metadata te delen.

Een cloudmigratie plan opstellen

Het organiseren van de migratie van diensten die jouw bedrijf gebruikt naar de cloud, vereist een grondige voorbereidings- en beoordelingsfase. Binnen deze fases moeten de best practices van de public cloud provider gecombineerd worden met de ervaring van jouw ervaren partner. Dit om goede ondersteuning te bieden bij het leggen van het fundament voor jouw cloud-omgeving en voor de volledige uitvoering van de bedrijfsprocessen.

Migreren naar de cloud is een mijlpaal in de reis van elke organisatie. Het is de beste gelegenheid om processen, services, technologie en kosten te reorganiseren. - Francesco Di Stefano, Presales Engineer bij Infradata

Over het algemeen zal je eerst moeten definiëren welke applicaties on-premises uitgevoerd worden. Deze fase is cruciaal om vervolgens tijdlijnen en prioriteiten te definiëren. Veel van de applicaties en servers zijn op diverse gebieden afhankelijk van externe databronnen of andere software. Het is daarom belangrijk om deze te verdelen en te migreren in groepen, om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen.

Zodra deze ‘discovery’ en categorisering voltooid zijn, is het noodzakelijk om de nieuwe vereisten van de applicaties die je naar de cloud migreert te doorgronden. Een VM die bijvoorbeeld normaal gesproken op 20 procent van zijn capaciteit draait, heeft minder resources in de cloud nodig vanwege de mate van flexibiliteit om moeiteloos op en neer te schalen.

Ten slotte is het belangrijk om de verzamelde informatie samen te vatten, om vervolgens een kostenprognose te maken. Dit is een kostenprognose met de vereiste resources in de cloud. Houd er hierbij wel rekening mee dat de cloud een op verbruik gebaseerd prijsmodel hanteert.

Infradata: Jouw cloudmigratie-partner

Hoewel er hulpmiddelen zijn die je kunt gebruiken om jouw huidige situatie te evalueren en beoordelen, wil je misschien toch een ervaren cloudmigratie partner raadplegen die je tijdens alle fasen van jouw reis naar de cloud kan begeleiden. Van lift-and-shift tot SaaS-acceptatie, er liggen meerdere valkuilen op de loer die jouw bedrijf schade kunnen opleveren en die vertraging of zelfs verstoringen kunnen veroorzaken.

Het overschakelen naar een model met gedeelde verantwoordelijkheid (het ‘shared responsibility model'), waarbij de cloudprovider verantwoordelijk is voor de beveiliging van de cloud en jij als klant verantwoordelijk bent voor de beveiliging 'binnen de cloud', stelt je niet vrij van het veilig houden van jouw verkeer, data, toegang en diensten. Je zal nog steeds een beleid voor segmentatie, zichtbaarheid, cloud security en een toegangsbeleid moeten implementeren.

Migreren naar de cloud is een mijlpaal in de reis van elke organisatie. Het is de beste gelegenheid om processen, services, technologie en kosten te reorganiseren. Om deze reden is het van vitaal belang om dit vanaf het begin te doen met een partner zoals Infradata. ;-)

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste security nieuws, inzichten en markttrends in jouw inbox.

Meer updates